Съдбата на растителните остатъци след дестилирането на лавандулата продължава да е обвита в неяснота и да провокира дискусии.

Положението при слънчогледа не навсякъде е розово

В Добруджа темата е особено актуална заради нарасналите през последните години площи с лилавата билка, които достигнаха 90 000 дка. 

Добрата новина е, че след лятото на 2020 г., когато Добрич беше обгазен нееднократно при изгаряне на лавандулови остатъци, през тази година подобно "разрешаване" на проблема няма. 

„Преди малко повече от година реагирахме на обгазяването на града при горенето на отпадъка от лавандула. Получихме сигнали от десетки хора, които са се почувствали твърде зле. Борбата ни продължи и накрая се увенча с успех. Още по-добре е, че през това лято никой не си позволи "лукса" да пали отпадъка от лавандула. Поне до момента имахме едно лято с чист въздух“, заявиха от Сдружение „Дишай, Добруджа!“. Една от целите на организацията е да провокира съответните институции да направят необходимото за подобряване качеството на въздуха и на питейната вода.

Нееднократно производителите на лавандула в Добрич са повдигали въпроса за повторно използване на биологичния отпадък след преработката на етерично-маслената култура. По темата се ангажира и зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, който при посещението си в Добрич в края на август обяви, че агроведомството е в активна дискусия с Министерство на околната среда и водите по отношение на промяна на тълкованието за биомаса. Според Гечев има достатъчно нормативни документи, които дават основание остатъкът след дестилация на етерично-маслени култури да не бъде третирана като отпадък. „През новия програмен период, който ще влезе в сила от 2023 година, управлението на отпадъци от селското стопанство ще бъде един от приоритетите в сектора, към който ще бъде насочен значителен финансов ресурс“, заяви тогава Явор Гечев.

В началото на активния сезон, малко преди прибирането на лавандулата от добруджанските полета, представители на дестилерии в област Добрич се обединиха категорично около тезата, че е нужна нормативна промяна, за да може биомасата да не се третира като отпадък, а да се връща обратно на полето. Идеята е по този начин да се торят площите и да се извлече максимумът от производството на етерично-маслената култура.

Разрешаването на проблема става още по-належащо, тъй като през настоящата година стопаните прибраха повече зелена маса в сравнение с 2020 г. Това обаче не повиши добивите от масло.

Това лято производителите ожънаха около 640 кг лавандулов цвят, докато преди година – със стотина килограма по-малко. Това обаче не доведе до по-висок рандеман. Както самите фермери обобщават, има повече растителност, но по-малко етерично масло. Заради ниските добиви част от производителите прибегнаха до драстични мерки и започнаха да изхвърлят лавандулата. Оказа се, че ниските цени не покриват разходите по добиването на литър етерично масло.