Дъждовете, които паднаха в Северозападна България донесоха облекчение на овощарите, особено на тези, които отглеждат градини в равнината, където лятото тази година беше изключително сухо. 

 Изкупни цени на млякото

„При нас близо 3 месеца не беше капвало и капка. И тъкмо както бях започнал да си мисля какво поливане ме чака след като съм обрал плодовете, то взе че заваля като по поръчка. То така си пише и по книгите, а и дядо ми ме е учил, че след такова сухо лято дърветата трябва да се полеят веднъж, и то щом започне листопада. Късметлия съм тая година. Заваля точно навреме и то не е като да е само ръмка, а така, че да стигне до корените“, радва се Светлин Маринов, който гледа овощна градина.

Той няма възможност да си направи поливна система, защото в близост няма подходящ водоизточник. Това го принуждава да използва познанията, които помни от баща си и дядо си, които също били запалени овощари. Направил е ямки около всяко дърво и ги  поддържа така, че да могат да осигуряват достатъчен и равномерен приток на влага към корените.

Така си спестява даже поливките, защото запасите от влага са налични от топенето на снеговете и пролетните дъждове, а на всеки корен са нужни поне 50-60 литра вода и то на квадратен метър, за да плододават нормално. 

„Слагам малко пясък и мулчирам с дървени стърготини и всичко си е, както трябва за дърветата. Сега като попросъхне след тези дъждове ще махна стария слой и ще сложа нов, за да махна и евентуални поколения на вредители. Ще гледам да го направя преди типичните за есента обилни валежи, а дай Боже, тази година да падне и достатъчно сняг, но навреме. Имам предвид през декември и януари, а не в края на март, както беше тази и миналата година и да попари на хората цъфналите дървета“, коментира Светлин, чиито сортове са предимно късни и затова нямал прекалено много загуби.

Доволен е и от това, че плодовете им зреят сравнително рано и той успял да ги прибере преди застудяването и валежите. За да компенсира обаче това, което реколтата е отнела от дърветата и да  осигури добро плододаване и през всеки следващ сезон той споделя, че поне веднъж на 2 години прави подхранване на дърветата със смес от оборски и изкуствени торове, която приготвя от години така, както го научили дядо му и баща му.

Влажната почва сега е много подходяща за това, защото хранителните вещества ще стигнат бързо до корените. Другата му важна задача обаче е да засади нови фиданки, които също като него имали късмет с дъждовете, защото няма да му се налага да овлажнява предварително изкопаните дупки тъй като дъждът вече бил свършил и то много добре тази работа.