Снегът, който валя в Северозападна България повече от 12 часа е проблем за водачите, но е истинска радост за земеделците.

Падналият сняг е благодат за пшеницата в Добруджа

„Валя тихичко и кротичко през цялата нощ. Заради температурите, които не са много под нулата през цялото денонощие част от валежа се стопи още падайки на земята. После все пак снежната покривка задържа и така осигури необходимата защита от студове за посевите. Това си е истинска благословия за нивите“, коментира стопанина Димитър Иванов.

Снежната покривка в равнината не надхвърля 5 сантиметра, а в местата от региона с по-голяма надморска височина стига 10 сантиметра. Това според стопаните е изключително полезно за посевите, особено след ужасната суша, която им създаде сериозни проблеми за реколтата тази есен.

„Дъждове със стопанско значение така и не паднаха месеци наред. Добре, че беше онзи сняг от края на месец март, та събрахме нещичко. Иначе, както остана сухо през цялото лята, та даже и през есента, щяхме съвсем да го закъсаме. Затова смятам, че този сняг е хубав. Миналата зима по това време нямаше, а народът си го е казал – „Дебел сняг – дебел комат“. По реколта 2020 за пореден път се убедихме, че това си е самата истина“, обяснява земеделецът Веселин Петров.

Ако снегът се задържи, той ще предпази посевите от студове, смятат стопаните от Северозапада. Това е изключително важно особено за масивите, засети с рапица тъй като тя е най-уязвима при ниски температури. Ако пък снегът през следващите дни се стопи, влагата ще се натрупва в почвата, където ще създаде необходимия резерв от влага, както за есенниците, така и за овошките, и за лозята.