Снегът донесе радост за земеделските стопани от Добруджа. След продължителното засушаване и изчерпани почвени запаси от влага, падналите валежи са благоприятни за пшеничните посеви.

Минус 11°С през декември, но поне ще има и валежи

„Пшеницата е скрита под 5 см сняг. Температурите са обичайни за сезона, не са екстремно ниски. Съществува някакъв риск за сеитбите през ноември, но късните сеитби по принцип са рискови, тъй като пшеницата не е поникнала. Но дори и при октомврийските посеви заради липса на влага имаме шарено поникване", обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.  

Масово пшеницата беше в относително добро състояние предвид ситуацията, в която беше засята - изключително засушаване и изчерпан изапаси от почвена влага. Проблемите не закъсняха. На места имаше пожълтявания заради високите температури, нападението на мухи и липсата на влага. 

"Снегът носи дългоочакваната влага. Проверявах метеостанциите. На 10 см влагата е 100 %, на 25 см дълбочина влагата е 95 %. Това е правилният начин, по който трябва да зимува пшеницата", допълни Жекова. 

Вече няколко години не е имало нормални условия за есенните култури през зимата и това рефлектира върху резултатите. Добивите от основните полски култури, особено от пшеницата през 2020 г., бяха катастрофални. 

Трудностите от изминалата стопанска година доведоха до намаляване на площите с жито у нас.

С 13-14 % по-малко пшеница има заложена през тази есен в страната, обобщи Радостина Жекова. В Добричка област обичайно се сеят до 1 млн.300 хил. дка зърнено-житни култури. Към момента пшеницата е близо 1 млн.190 хил.дка.

Площите с рапица също са драстично малко. „Явно колегите ще заложат през пролетта на повече декари царевица и слънчоглед“, прогнозира още Жекова.