Прочутият сръбски пчелар Джоко Зечевич доживява до преклонната 114-годишна възраст. Роден е през 1808 г. и умира през 1922 г. Казват, че до последно се грижел за своите около 100 пчелни кошера.

В наши дни правнукът на Зечевич, който вече е на 73 години, е наследил любовта към пчеларството. Като експерт в тази сфера и официален лектор на Съюза на пчеларските организации в Сърбия, той разкрива тайните на сложната, полезна и красива работа на пчеларя, пишe Politika.rs.

Пари за пчеларите - ДФЗ обяви прием по три мерки от 5 март до 18 март

Казват, че Джоко е бил наречен на дядо си, за да наследи дълголетието му. Самият той е на мнение, че факторите за доброто му здраве са няколко – не само гените, но и пчелният мед, както и прекрасният въздух в планината.

73-годиният Джоко Зечевич е икономист по образование. Дълги години посвещава на образоването на пчелари в Сърбия, Черна гора, Македония и Хърватия, разяснявайки освен тънкостите на професията, така и правейки разграничение между традиционно и био пчеларство.

Джоко Зечевич живее в Златар, Сърбия, заедно със съпругата си. Там се намират и неговите пчелни кошери.

Зечевич е виждал през живота си най-различни пчелари – едни отглеждат пчели като хоби, други са превърнали дейността си в бизнес с огромни мащаби.

По думите му страната, а и обществото, имат нужда от колкото се може повече малки производители на мед. Такива, които разполагат с до 100 пчелни семейства.

Пчеларството може да бъде доходен бизнес, без да се налага да правите сериозни вложения. Стигат сериозен подход и любов към пчелите. Джоко подчертава, че с кошери не се забогатява бързо. Това е един постепенен процес.  

За да започнете с три кошера, ще ви трябват 427 евро. Това не е непостижима сума. Ако младите пчелари получат подкрепата на държавата и общината, още по-добре, казва Зечевич и препоръчва да се започне с три, максимум пет пчелни семейства.

Пчеларството освен доход предлага и нематериална изгода: работата и пребиваването в пчелина сред чистата природа се отразяват положително на здравето. Освобождават човека от стреса на съвременния начин на живот.

Джоко Зечевич в лекциите си често споменава пчелния хляб (перга), който науката е доказала, че има изключително полезен за човешкото здраве свойства.