Пчеларството загива, няма как да се развива при изкупна цена от 3 лв./кг. Това алармира собственик на пчелин на среща със зам.-министъра на земеделието Вергиния Кръстева в Добрич.

Пчеларството – мисия за три поколения добруджанци

Той сподели, че преди години в селото му е имало 1000 кошера, докато в момента те са едва 40. Цените на меда са унизителни, което показва, че държавата е абдикирала и от това се възползват търговците монополисти, допълни стопанин от съседно село с 50-годишна пчеларска практика.

Масовият отказ от пчеларство ще доведе до отлив в сектора, алармираха още производителите. Ако в момента министерството отчита ръст от 44 %, то след десетина години ще бъде ликвидирано 40 % от пчеларството не само в Добруджа, но и в цялата страна, смятат още пчеларите.

Според производителите положението е аналогично и в сектор „Плодове и зеленчуци”:

Любопитно е как гърците внасят праскови на 50 ст. У нас овощарството се стимулира едва когато се стигне до плододаване, а до тогава се трупат 4-5 години разходи.

Какви са възможностите на държавата да се намеси и да регулира нередностите в сектора, които спъват развитието му – това попитаха стопаните на срещата с представители на МЗХГ. 

Добричка област е водеща по брой на отглеждани пчелни семейства. В периода от 2014 до 2018 г. се отчита ръст от 44 %. Това нарастване формира 8 % от общия ръст за страната, изтъкна зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева. 

В момента текат проверки от БАБХ какви количества мед влизат и излизат в 40 предприятия за преработка на мед, допълни Силвия Василева от дирекция „Животновъдство”. 

Новата Пчеларска програма, чиито прием е между 24 февруари и 9 март, е с 30 % по-висок бюджет. Това подпомагане е с най-висок процент усвояемост – до 75 %, изтъкна още експертът.

В разработването на новата Пчеларска програма са участвали 19 пчеларски организации. Освен това през 2019 г. пчеларите са получили над 8 млн.лв. по de minimis.

Според Василева има намаляване на броя на пчелните семейства там, където те не са рентабилни. При стопанства с над 100 кошера се отчита по-голяма стабилност.

Василева представи пред присъстващите земеделски стопани мерките, по които ще се получава субсидиране по програмата. Сред тях са закупуване на оборудване, организиране на базари за по-голяма близост до потребителите, борба с вароатоза, рационализиране на подвижното пчеларство, извършване на физико-химични анализи по 8 показатели, изследване за наличие на пестициди и др.