Добивът на розов цвят до момента е в размер на 1 269 тона, при 8 499 тона година по-рано, се отчита в оперативния анализ на Земеделското министерство към 27 май 2021 г.

Компенсаторна мярка: Около 100 лв./дка за розов цвят на полето

От ведомството посочват, че тази година кампанията по прибиране на продукцията от маслодайна роза стартира по-късно, на което вероятно се дължи голямата разлика в добивите при сравнението на годишна база.

Закъснения заради метеорологичните условия имаше и при пролетниците. Засети площи с царевица за зърно и маслодаен слънчоглед са съответно с 13,6% и 7,9% под отчетените по същото време на миналата година. През отчетната седмица при есенниците обаче площите за реколтиране с ръж, маслодайна рапица и тритикале са с между 8,2% и 12,6% повече на годишна база. 

Същевременно при площите с пшеница и ечемик (зимен и пролетен) се наблюдава леко намаление, с по около 3%, се посочва още в анализа.

Продължава и разсаждането на тютюн, като засега площите с трите основни типа тютюн изостават в границите от 27,4% (Ориенталски) до 70,5% (Виржиния) спрямо година по-рано.