VII международно изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен 2009”  се провежда от 13 до 15 февруари в Художествена галерия “Илия Бешков”, град Плевен. Форумът се организира от „Партнерс експо” ООД и Областен пчеларски съюз – Плевен със съдействието на всички браншови организации в страната и преминава под патронажа на Областния управител на област Плевен. Домакин на проявата – община Плевен.
 
Участие в изложението ще вземат над 100 фирми и организации от страната, Европа и Азия, представящи последни новости в областта на пчеларското оборудване и инвентар, восъчни основи, ветеринарни препарати, лицензирано производство на майки и отводки, пчелни продукти и производи (козметика, напитки и др.), опаковки и етикети, специализирано обучение и литература, медоносна растителност фиданки и семена, финансиращи, донорски и консултантски организации.
 
Утвърдилият се през изминалите години авторитетен форум продължава да се развива. И тази година се увеличава международното участие. За първи път на изложението ще се представят фирми от Индия. Редом с продуктите на авторитетните и водещи български фирми посетителите ще могат да се запознаят с асортимента на фирми и представители от:
-    Италия – пчеларско инвентар и оборудване „Lega Italy”; силиконови калъпи за свещи “Agriland”
-   Германия – ветеринарни препарати „Bayer”;
-     Англия – ветеринарни препарати „Vita Europa”;
-     Полша – пчеларско оборудване и кошери от стириопор „PPHU Tomasz Lyson”;
-     Сърбия – ветеринарни препарати “Evrotom”, пчеларски инвентар – Miodrag Rajkovic;
-    Финландия – производство на пчеларско оборудване и кошери от стириопор «Paradise Honey” ltd,
-     Турция – оборудване и инвентар от фирмите «Temel Petek Aricilik Evi”, “Ipek Petek”, “Altunlar Aricilik” и за първи път ще бъде представен термо кошер “Apimaye” – прозводство на “Yildirim Plastik”,
-    Словения – пчеларско оборудване и инвентар от “Logar Trade”
-     Румъния – оборудване, инвентар и пчелни производи от “Nektarking”
-     Унгария – представители на фирма „Anivet”, производители на кошери с въртящи се рамки “Konya”
-    Индия – пчеларско оборудване и инвентар «Agro Manufacturing” и „Jandu Exports”
Организаторите дават своя принос в подкрепата на националната стратегия за развитие на пчеларството и стимулиране продажбите на дребно в България. В изложението висококачествен мед и пчелни продукти ще предложат водещи пчелари от страната.
Изложението ще се посети от организирани групи пчелари от Румъния, Сърбия, Гърция и Македония.
По традиция изложението ще е съпроводено от богата съпътстваща програма, включваща лекции, презентации и дискусии по актуални теми в пчеларството. Утвърдени международни и български лектори ще представят пред българските пчелари новости, тенденции и аспекти в бранша. В поредното издание като лектори ще се включат: Проф. Andreas Thrasyvoulou –Гърция, проф. Евгений Руденко – Украйна, академик Костадин Тричкович и Боян Тричкович – Сърбия, Милош Чорбич – Сърбия. За първи път в рамките на форума ще бъде награден и майкопрозводител на България за 2008 година.
Стремежа на организаторите е да представят българското пчеларство по най-добрия начин, да запознаят българските пчелари с последните новости в оборудването, допринасящи за неговата интензификация. Усилията са насочени специализираното изложение – договаряне „Пчеларство – Плевен 2009” да запази утвърдената позиция на изложение с международен авторитет и събитие в европейското пчеларство.