Благоприятното време позволи в Добруджа да започне жътвата на царевица. Комбайните влязоха първо в крайморските общини Каварна и Шабла.

85 млн. лв. допълнително за земеделие

От реколтираните близо 8000 дка резултатите показват добиви от 701 кг/дка, сочат данните на Областната дирекция "Земеделие". В същото време активно върви кампанията по прибиране на маслодаен слънчоглед. В базите на Добричка област влизат средно по 287 кг/дка зърно. 

Според земеделските стопани резултатите от пролетните култури са добри. Очакванията са били по-високи, особено при наличието на дъждове през пролетта, които продължиха до края на юни и осигуриха достатъчно количества почвена влага.

Продължителните горещини, които настанаха през юли и август обаче, се отразиха върху развитието им. Най-силно пострада царевицата. Според стопаните от Каварна и Шабла заради високите температури растенията са започнали да изсъхват от горе надолу.

Въпреки това прибраното от комбайните зърно удовлетворява производителите, особено след тежката 2020 г. Тогава в крайморските общини средните показатели бяха по 60 кг/дка пшеница и по 30 кг/дка царевица. 

Основният въпрос в момента е дали зърненият пазар ще успее да компенсира двойното увеличение на разходите по производството, питат фермерите. Ако преди година те са купували торове на 330-340 кг/тон, то сега цената е 620-660 лв./тон. 

Близо 940 000 дка с царевица предстои да бъдат ожънати в Добричка област. При слънчогледа площите са 870 000 дка. От тях са пожънати вече една четвърт. Според стопаните не се очертават валежи, които да възпрепятстват прибирането на реколтата. В същото време за да бъдат качествени обработките на почвата за новата сеитбена кампания, трябва да има влага.