Празничните откривания на жътвата у нас вече започнаха. В различни точки на страната от ръководството на земеделското министерство обявиха, че предварителните данни сочат една много добра реколта от пшеница този сезон.

Държавата се отказа да купува зърно за резерв

"През тази година очакваме средните за страната добиви от пшеница да са близки до миналогодишните нива”, съобщи земеделският министър Иван Иванов при откриването на фестивала „Бялата жътва – за Земята, добруджанеца и хляба“, в община Тервел.

Държавата се отказа да купува зърно за резерв

Той изтъкна, че по експертни оценки на Областните дирекции „Земеделие“, на база обследване на моментното състояние на зърнените култури, се очаква изключително добра реколтата, която да е повече от достатъчна за осигуряване на необходимите количества за вътрешна консумация, както и за износ. По-късно министърът обяви в телевизионно интервю и конкретни количества - 6 млн. тона пшеница.

Ако прогнозите се сбъднат, това означава всъщност, че добивът от пшеницата ще е все пак по-малко от миналогодишния, поне на теория. През 2021 година реколтата от основната зърнена култура надвиши 7 млн. тона.

„Радвам се да посоча, че очакваме изключително добра реколтата при зърнените култури, която да е повече от достатъчна за осигуряване на необходимите количества за вътрешна консумация, както и за износ към трети страни, заяви заместник-министрът на земеделието Иван Христанов, който пък участва в откриването на жътвената кампания в община Димитровград по време на Тракийския жътварски събор – Странско 2022.

По думите му през последните години зърнопроизводството в България бележи ръст, благодарение на трайната тенденция за увеличение на средните добиви и все по-мащабното използване на модерна земеделска техника на полето. Според Иван Иванов имено модернизацията и грижата за почвите е причината през последните пет години да се отчита тенденция на задържане на средните добиви зърнени култури в страната. 

Аграрният министър подчерта, че България продължава да е значим фактор на международния пазар на зърно, заемайки престижното 11-о място в света по износ на пшеница в над 30 държави през 2021 г. Той допълни, че пшеницата заема близо 20% от общия аграрен износ на България през 2021 година.