Служител на Областна дирекция по земеделие в Плевен ще се изправи пред съда. Той е обвинен за измама и подкуп, съобщиха от Апелативна прокуратура - София.

Корупция в ДФЗ: Подадените сигнали скачат двойно за година

В задълженията на обвиняемия са били проверките на място на бенефициенти по европейските фондове. На два такива огледа през 2019 г. той е хванат в крачка, че злоупотребява със служебното си положение.

През месец септември въпросната година старши експертът е проверил на място земи, посочени в две заявления за подпомагане – на едно търговско дружество и на земеделски производител от врачанското село Бутан.

При първата проверка служителят на Фонда е предупредил представител на фирмата. На срещата между двамата той е бил записван с телефон. След като е замерил терена с GPS апаратура и е заснел парцелите, той е заявил, че остава да се направи дистанционна проверка. За да мине бързо и само административно, той поискал почерпка срещу скромната сума от 400 – 500 лв., като за целта е оставил телефонния си номер.

По този начин обвиняемият не само е поискал подкуп, но е и опитал да заблуди бенефициента, защото по правило дистанционният контрол се прави само от Централното управление на ДФЗ. Освен това крайните срокове за проверка са фиксирани предварително в ИСАК.

Още същия ден експертът е обходил парцелите и на земеделския производител. Открил е несъответствия, които щели да доведат до корекция на подпомагането. За да не се стигне до там обаче, той е поискал подкуп от 1000 лв.

По-късно, на 18 септември, пред магазина в село Бутан измамникът е получил белязани десен банкноти по 100 лв., след което бил задържан в крачка. По-късно той е нямало какво друго да направи, освен да се признае за виновен. Окръжна прокуратура - Враца го е предала на съд, а делото ще се гледа скоро.