Обходът на нивите с посеви е от изключително важно значение за цялата стопанска година. По състоянието, в което растенията навлизат в същинската част на зимния сезон стопаните могат да се ориентират какви грижи да набележат за тях в следващите месеци.

Какво е състоянието на посевите към момента?

„Гледам най-вече за гризачи и житен бегач засега. Те според мен са големите опасности в такава зима като настоящата – все още топла, а и със снежна покривка, която е отлично скривалище. И мишките, и  ларвите на житния бегач не спират да се хранят в такова време. Затова правя по-обстоен оглед. Този за бегача ми е по-труден. Гледам най-вече за накъдрени, надъвкани листенца. Има ли ги тях, значи бегачите са в нивата и битката с тях ще е трудна през следващите месеци. Трябва да знам, за да мога да се подготвя и да започна третиране възможно най-рано“, разказва стопанинът Данчо Георгиев.

При тези обстоятелства Данчо обясни още, че по-малките растения загиват още преди пролетта, а по-големите забавят развитието си.

„Да не говорим след месец май, когато излиза самия бръмбар. Той напада класовете още във восъчна зрялост и не ги оставя до края – храни се със зърната, рони ги ...“, обяснява още той.

Той следи и как се развиват растенията по принцип. В масивите, в които пшеницата вече е започнала да брати, няма сериозна опасност дори и температурите да паднат много. Засетите по-късно ниви обаче са застрашени, защото растенията са още слаби и малки.