Управителният съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) се събра на онлайн среща с журналисти. какво е състоянието на посевите в момента и дали реколтата се очертава добра, макар да е твърде рано, разказаха фермери. 

Зърнопроизводители: 2 лв. не стигат за покриване на загубите от сушата

Есенните посеви са добре. Да се надяваме, че и впоследствие ще имаме такива дъждове и снегове, които паднаха предходната седмица и годината ще се развие добре, започна председателят на НАЗ Костадин Костадинов. 

От своя страна Илия Проданов каза: За региона на Бургас и Ямбол - при нас положението продължава да не е добре. Нямахме валежи нито октомври, нито ноември. Една вчера падна качествен дъжд - около 25-30 литра. Надяваме се посевите, които не са излезли равномерно да поникнат. Имаме такива, които са на 2-3 лист, някои започнаха да братят. Но за ситуацията мога да кажа, че сме по-зле от миналата година. 

Колегата му Цветан Берберов посочи: В Стара Загора, особено в източната част на областта, ситуацията не е никак добра. Падналите валежи към момента са 20 литра. Състоянието на посевите е незадоволително, тъй като имаме или частично поникване, или непоникване на посевите. 

Румяна Ангелова, Враца: “Смятам, че е много рано да се говори за бъдеща реколта. Знаете, че каквото и да става до март, най-важен е май месец. Много е важно и влагозапасяването. Ако говорим дали в момента е достатъчно - в някои райони да, в някои - не. Но за бъдеща реколта можем да говорим през май”. 

Стоян Александров посочи: Ситуацията в Ямболско е притеснителна, защото влагозапасяването е почти никакво. Дъждовете сега понапокриха почвата, но надолу е ужасно сухо. Дай Боже, много дъжд и сняг ще трябват, за да можем да кажем каква реколта ще получим догодина. 

В добавка Жечко Андрейнски допълни: Във Видинско влагозапасяването е сравнително добро. Дори може да се каже, че е по-добре от миналата година. Дъждовете и снеговете са от 40 литра и нагоре. Повечето посеви са поникнали, като някои от тях са трети лист, начало на братене.