Късите вериги на доставки са гарант при кризи за осигуряване на продоволствената сигурност. Около това мнение се обединиха земеделските министри от Вишеградската група и България, Румъния, Хърватия и Словения. От наша страна на срещата присъстваше зам.-министър Момчил Неков, съобщават от пресслужбата на Земеделското министерство.

Кампания 2022 за директните плащания започна и онлайн

Дискусията протече в три панела, като първата тема бе „Устойчивите продоволствени системи”. Те могат да бъдат постигнати чрез повишаване на производителността, категорични бяха делегатите. 

Комисар Войчеховски подкрепи България в идеята за създаването на логистични центрове, подчерта важността на намаляването на разхищението на храни, стимулиране на обединяването на земеделските производители в организации на производители, изграждането на местни пазари и намирането на начини за скъсяване на изминатите километри от фермата до трапезата на всички храни и продукти, като изтъкна, че това са важни стъпки  за гарантиране на продоволствената сигурност”, заявиха от агроведомството.

Втората дискусия беше на тема „Устойчиви въглеродни цикли и ролята на земеделието и опазването на почвата в постигането на целите за климатична неутралност“. Повечето държави членки, включително България, споделиха, че не разполагат с разработени практики и методологии за изчисление на погълнатия въглерод и намаляване на парниковите газове, но работят усилено, включително с научните среди, за въвеждането на такива модели, методи за изчисление и обмен на добри практики. 

Въвеждането на такива практики обаче не трябва да води до увеличаване на административната тежест за земеделските стопани и трябва да гарантира адекватни стимули, обединиха се в мнението държавите членки. 

Делегациите обсъдиха също Стратегическите планове на ОСП, като акцентираха върху по-справедливото разпределение на средствата и увеличената екологична амбиция. 

България се нарежда сред първите три държави по процент на национално съфинансиране, заедно с Чешката република.

В светлината на кризата в Украйна, всички участници изразиха своята солидарност, като подчертаха нуждата от съвместни и координирани действия за гарантиране на продоволствената сигурност на населението на Европа.