Със свое решение Министерският съвет одобри проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2011. От правителствената пресслужба съобщават, че: "При разработването на бюджетната рамка за 2012 г. усилията са насочени към обезпечаване с национален ресурс на реализацията на програми и дейности в областта на образованието и културата за сметка на редуциране на средствата за отбрана, сигурност и вътрешен ред. През 2012 г. секторите, стимулиращи икономическия растеж - строеж на пътна, екологична и комунална инфраструктура, културно-историческо наследство, наука и образование, получават сериозна финансова подкрепа от оперативните програми, съфинансирани от Структурните и Кохезионния фондове на ЕС."

 

Земеделието, като сектор с голям дял от българския износ и единственото производство останало в селските райони, не се споменава никъде в прессъобщението като важен статегически отрасъл.

 

От Националната асоциация на зърнопроизводителите, заявиха за Фермер.БГ, че в приетия бюджет средствата за земеделие са по-малко от заложените и подписана финансова рамка за 2012 г.  вместо 570 млн.лв, сектор земеделие ще получи 440 млн.лв.

 

Очаквайте подробности, как се разпредят средствата в бюджет 2012, предвидени за земеделието и кое е наложило редуцирането на средствата.