В Добруджа масово се изплащат ренти. Собствениците на земя получават средно между 90 и 100 лв./дка. Само в някои общини сумите достигат 120 лв./дка. Това обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Обичайно изплащането на рентите приключва най-късно до средата на декември. 

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

В отделните добруджански общини размерът на сумите за арендодателите са различни. Най-високи са в община Балчик, в която още в края на октомври в земеделските кооперации започнаха да се изплащат по 120 лв./дка. В Шабла и Каварна масово се раздават по 90-100 лв./дка. В община Тервел също се изплащат средно по 90 лв./дка.

Оказва се, че рента`2021 ще бъде по-висока от средните стойности през последните години в Добруджа. Този скок идва след срива на 2020 г., когато сушата нанесе сериозни щети на земеделските култури и на практика срина добивите. Така при ожънати от 50 до 180 кг/дка пшеница и оскъдни, дори нулеви резултати от царевицата, производителите успяха да изплатят точно преди година от 30 до 50 лв./дка, само на отделни места до 70 лв./дка.

В момента рентите надскачат от 2 до 3 пъти не само миналогодишните суми, но и средното плащане за последните години. 

Официалните статистически данни показват, че през последните 8 години рентите в Златна Добруджа са били средно над 80 лв., а в някои от стопанските години е надскачала 90 лв./дка. Разбира се, отново в някои общини сумите са достигали 100-120 лв./дка. Първенец в това отношение е община Балчик, в която средният размер на рентата през последните 8 години е 102 лв./дка. 

Високите ренти в края на тази стопанска година са резултат от добрите добиви. Близо 11 % от пшеницата в страната е добита в Добричка област. Стопаните са произвели 750 000 тона пшенично зърно при среден добив от 625 кг/дка. При ечемика са реколтирани 33 429 тона от близо 58 000 дка. 

В момента сеитбата на пшеница от новата реколта е на финалната права, обобщи още Радостина Жекова. В някои стопанства първите пшеници вече са поникнали.