Средната цена на земеделската земя в област Благоевград през последната година намалява, а на рентата се увеличава. Това показват данните за цени на сделките със земеделска земя и на рентата в селското стопанство в област Благоевград през 2015 г., предоставени днес от Териториалното статистическо бюро /ТСБ/ - Югозапад, предаде БТА.


През 2015 г. средната цена на един декар земеделска земя в област Благоевград достига 842 лв., което е с 9,5 процента по-малко в сравнение с 2014-а. Спрямо предходната година се наблюдава намаление на цената на нивите с 4,6 процента. През миналата година средната цена на един декар земеделска земя в страната е 732 лв. или със 110 лв. по-ниска от тази в област Благоевград. По този показател област Благоевград е на трето място в страната. През 2015 г. най-висока е цената на земеделската земя в област Добрич - 1406 лв. на декар, следвана от област Силистра - 993 лв., а най-ниска в област София - 165 лв. на декар.


През 2015 г. в област Благоевград средната цена на рентата на един декар наета или арендувана земеделска земя достига 15 лв. и е с 15,4 на сто по-висока спрямо 2014-а. Спрямо предходната година рентата за нивите бележи увеличение - със 7,1 на сто, а за постоянно затревените площи се запазва същата, информират от ТСБ-Югозапад. Най-висока е цената за един декар наета или арендувана земеделска земя в община Гоце Делчев - 30 лв., и тя е близо два пъти по-висока от стойността в общините Петрич, Разлог и Благоевград. Цената за един декар наета или арендувана земеделска земя в община Банско е 20 лв., а в Сандански - 12 лева.

 

Увеличение на цената на рентата спрямо предходната година се наблюдава в общините Благоевград - с 45,5 на сто, и Разлог - с 15,4 на сто, показват още данните от статистиката. В община Сандански е регистрирано намаление - със 7,7 на сто, а в общините Банско, Гоце Делчев и Петрич цената остава без промяна.