Под мотото „Да преоткрием традицията!“ беше проведена презентация и дегустация на нови продукти от плодове и зеленчуци, представени от фирми-членове на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ). Презентацията с дегустация е в продължение на Програмата на СППЗ за повишаване на потребителската култура.

 

Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци

 

Специалисти от фирмите представиха накратко пред аудиторията нови и интересни продукти, след което всички имаха възможност да дегустират представените продукти. Инициативата „Да преоткрием традицията“ е замислена в няколко фази и се изпълнява много добре. Първата фаза е била свързана с вътрешен преглед на продуктите, произвеждани от членовете на СППЗ, което включва и дегустация за специалисти от сектора, които да дадат мнението си. На срещата стана ясно, че тази първа фаза е била с продължителност две години, като в резултат на анализите са били направени сериозни изводи. Вторият етап е включвал също 2-годишни срещи с жури от професионални дегустатори, които са имали за задача да определят по два най-добри продукта от съответните групи.

 

Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци

 

Третият етап е представянето на продуктите пред потребителите. Пред тях бяха представени различни видове лютеници, кисели краставички, сладко от арония и сини сливи, рачел, сушени домати в марината от олио, произведени от български фирми, членове на СППЗ. „Основната идея е потребителите и търговските вериги да се запознаят с новите продукти, които предлагат производителите. За мен, обаче, по-важната цел на представянето е потребителите да могат опитвайки продуктите да направят своя избор и след това на рафта да търси продукта, който, според нас, е добър“, коментира инж. Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

 

Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци

 

По думите й, предимствата на представените продукти са отличният вкус, традиционните рецепти, които са използвани за приготвянето им, както и традиционният начин на производство. „Въпреки че става въпрос за промишлено производство, традицията е съхранена – тя е в производството и в подбора на продуктите“, категорична е инж. Божинова. Тя допълни, че за фирмите-членове на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци да произвеждат качествена продукция е верую. „Това е идеята на нашите фирми – да представят винаги качествени продукти. Това са фирми, които застават пред клиентите с името си, с етикета на всеки продукт и с гаранция за качеството на продукта“, допълва инж. Божинова. Тя не крие, че един от проблемите, пред които са изправени българските преработватели на плодове и зеленчуци, е свързан с качествената суровина за производство. „Проблемът с качествената суровина вси още не е решен. Търсим решение, в диалог сме с държавните структури, както и с производителите на суровина.

 

Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци

 

И проблемът не е толкова в това, че няма хора, желаещи да произвеждат, проблемът е във високата себестойност на продукта, който се произвежда. И не на последно място проблемът се обуславя от ниските нива на финансиране в зеленчукопроизводството. Защото, ако зърнопроизводството е декар пшеница е условно с ниво на производствени разходи единица, то в сектор „Зеленчуци“, производствените разходи за декар са по три. Субсидията в същото време е една и съща, защото е на площ, което прави подпомагането на тези два продукта неравностойно и е в ущърб на зеленчукопроизводството“, коментира Божинова. Като важен проблем в сектора тя посочи и липсата на работна ръка, както и липсата на възможност производителите да закупят качествена техника, предназначена единствено и само за зеленчукопроизводство. По думите на Божинова, браншовата организация работи по решаването на проблемите, но нещата се случват бавно. Тя отчете като положителна тенденцията да се обръща по-сериозно внимание към производството на плодове и зеленчуци в България. За Фермер.БГ инж. Божинова коментира, че все още няма яснота в следващия програмен период подпомагането на площ ли ще бъде или на произведен продукт. „България винаги е заявявала, че иска подпомагане на произведен продукт, тоест субсидията за плодове, зеленчуци, зърно, тютюн и т.н. да е различна и да е обвързана с вида произведена продукция. Имаме много сериозна идея, която ни предстои да обсъдим с Българска банка за развитие. Става въпрос за финансиране на земеделски производител, който произвежда суровина за преработка, като за такъв производител да има по-облекчени условия за кредит. Все още, обаче, всичко е само в сферата на добрите идеи и разговори“, допълни Божинова.

 

Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци

 

На въпрос на Фермер.БГ има ли амбиция за регистриране на видове зеленчуци и плодове или на произведени от тях продукти като защитено наименование за произход или като защитено географско указание, инж. Божинова коментира, че това е сложен процес. „Винаги сме коментирали, че продуктите на Балканите се „преплитат“. Ако вземем за пример лютеницата – да, няма проблем за продукт с определен географски район, но защитавайки национално производство, имаме леки притеснения и резерви. Защото в крайна сметка лютеницата е Балкански продукт и като такива трябва да бъдат защитавани“, коментира Антоанета Божинова. И допълни, че това е въпрос, който предстои да бъде решаван в следващия програмен период до 2020 г.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!