Административната сграда на Напоителни системи в Русе остана без ток, показа проверка на Фермер.БГ. Причината е, че клонът има неразплатени сметки от доста дълго време към електроразпределителното дружество Е.ОН. Във връзка с извънредната ситуация, служителите са спасили положението, като са поставили електрогенератор и сега крушките в службата светят със собствен ток.

„До момента никой не се е трогнал и пари няма. Търсят се различни други източници. Представете си какво ще се случи, когато спрат помпените станции, точно в периода, когато започват валежи от дъжд и сняг“, коментират притеснени служители.

Оказва се, че от Е.ОН са спрели тока само на админситрацията на „Напоителни системи“ в Русе, а помпените станции все още се захранват от общата мрежа на добра воля. Предупреждението на компанията е, че ако до другата седмица не бъде извършено плащане – спират тока и на помпените съоръжения. Още миналата седмица немската компания алармира, че ще последва спиране на тока, тъй като се е натрупало задължение от над 368 хил. лв.

До проблемната ситуация се стигна след като МЗХ, така и не се издължи на „Напоителни системи“ЕАД. Припомняме, че вече две години агроведомството не е плащало на държавното търговско дружество за поддържане на държавните обекти за предпазване от вредното въздействие на водите по държавната програма за поддържане на хидромелиоративните съоръжения и отводняване. След като държавното дружество не си е получило милионите за извършената дейност се оказва, че не може да продължи да изплаща заплати на работниците, няма и пари за консумативи, командировки, ток и др.

Спирането на отводняването, поради липсата на ток в помпените станции, при валежи и покачване на подземните води ще доведе до наводняване на стотици хиляди декари земеделски земи, инженерни и инфраструктурни съоръжения, строени с държавни средства в продължение на 40- 50 години, както и допълнителни разходи за държавата, за да заплати обезщетения за нанесените щети. Липсата на електричество ще се отрази и на работата на около 30 обекта в областта – рибарски селища, захранване на наблюдателни пунктове на Гранична полиция, гъбарници, малки цехове, вилни зони. Е.ОН, България, използва съоръжения на „Напоителни системи” ЕАД за пренос на електричество към тях.

Клонът в Русе поддържа и стопанисва 78 км дунавски диги, в изпълнение на държавната програма за стопанисване на обекти за предпазване от вредното въздействие на водите. Клонът работи с 10 отводнителни помпени станции от Вардим до Силистра и 114 км корекции и предпазни диги на реките Янтра, Баниски Лом, Черни Лом, Русенски Лом, Бешовица, Топчийска, Шипа и др., както и 5 язовира – яз. Баниска, яз.Бойка, яз.Антимово, яз.Звънарци,  яз. Тетово. Те предпазват от заливане 170 хил. дка обработваема земя, и 44 селища, включително градовете Русе, Тутракан, Айдемир и Силистра.

„Напоителни системи” ЕАД е търговско дружество със 100 % държавно участие, с едноличен собственик министъра на земеделието и храните. Предметът на дейност на създаденото през 1993 година, държавно дружество е стопансиване, експлоатация, ремонт, поддържане, проектиране, инженерингови дейности за комплексно използване на хидромелиоративния фонд, доставяне на вода за напояване и промишлено водоснабдяване и т.н.

 

  Още по темата:

 

Заради неплащане на МЗХ към "Напоителни системи" ЕАД, има риск от заливане на земи

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително