Масовото разпродаване на маслодаен слънчоглед приключи, обявиха експертите от руския аналитичен център „СовЕкон“.

Цените слабо компенсират по-ниската реколта от слънчоглед

Свободното падане на цените на руския пазар, който е най-големият в нашия регион, забави темпа си. Очакванията са, че през следващата седмица поевтиняването ще спре с тенденция за оттласкване на цените от дъното.

Както Агри.БГ писа, през последните седмици цените на слънчогледа в Черноморския регион се сринаха в резултат на рекордната реколта в Русия – над 13 млн. тона или с близо 18% повече от миналата година.

От септември досега всяка седмица руският слънчоглед губеше от стойността си между 6 долара/тон и 16 долара/тон. Спад беше регистриран и през последната седмица, но с едва 1 долар/тон.

Анализаторите: „Резултатите от текущия седмичен период вероятно ще покажат нулева динамика или даже ръст на цените на слънчогледа.“ 

Необикновено добрата реколта от слънчоглед в Русия доведе до препълване на складовете на преработвателите.

След като масовата разпродажба на маслодайната култури вече е приключила, в недалечно бъдеще навярно ще видим активизиране на покупките от страна на производителите на слънчогледово масло, смятат наблюдателите.

Изкупната цена на слънчогледа у нас се повиши в края на октомври с близо 1% от 544 лв./тон на 548 лв./тон. На годишна база увеличението е с почти 4%. В началото на ноември миналата година средната изкупна цена е била 528 лв./тон, показват данни на аграрното министерство.