На пазара на слънчоглед през тази година в нашия регион има ново явление. Русия обяви неочаквано високи добиви от маслодайната култура и увеличи петкратно нейния износ.

Цените слабо компенсират по-ниската реколта от слънчоглед

Експортът на слънчоглед от Русия през миналия месец достигна 30 хил. тона при отчетени едва 6 хил. тона година по-рано, съобщи руският аналитичен център „СовЕкон“. 

За сравнение от началото на септември, когато започва новият пазарен сезон, през българското Пристанище Варна не е изнесен нито един тон слънчоглед, така е било и миналата година по същото време.

Анализаторите: „Причината за активизиране на износа е сривът на цените на фона на рекордната реколта. Поевтиняването само за месец е със 17,5% до около 245 долара/тон. Търсенето от страна на преработвателите е слабо, като много от тях са изчерпали капацитета на своите складове.“

По данни на руското Министерство на селското стопанство към 29 октомври производството на маслодаен слънчоглед в страната се е увеличило от 11,1 млн. тона през миналата година на 13,1 млн. тона през тази година. Това означава ръст с 18%.

Зърнопроизводителите в страната отчитат повишение и при средния добив, който е с 15% по-голям от миналогодишния и достига 186 кг/декар. За сравнение у нас този показател сега е средно 230 кг/декар след спад с 10% в сравнение с 2018 г.

Експертите от „СовЕкон“ прогнозират, че износът на руски слънчоглед през този сезон ще надхвърли 0,5 млн. тона при 0,45 млн. тона през миналата година. През последните 20 години най-висок резултат е отчетен през стопанската 2000/2001 г., когато експортът е достигнал 0,7 млн. тона.

Руският Съюз по мазнините и маслото вече няколко пъти предлага на властите да повишат износното мито за слънчогледа от 6% на 20%. Мотивът е, че митническата политика на страната трябва да стимулира износа на преработена продукция, а не на маслодайното семе, като първична суровина.