Точно сега, когато температурите в Северозапада са вече ниски и скреж има навсякъде, стопаните внимават особено много с бременните овце и крави.

Трудно ли се установява бременност при кравите?

Пашата през декември и януари е почти невъзможна, но животните не бива да престояват по цяло денонощие в обора, твърдят специалистите.

„Разходката за бременното животно е задължителна толкова, колкото за жена, която носи дете в утробата си“, обяснява ветеринарят д-р Цветан Ценов. 

Най-важното според него обаче е кога кравите и овцете се извеждат на такава разходка. Изключително неподходящо е това да се прави рано сутрин, защото традиционно в този район живакът на термометъра не се качва над нулата. Напротив! С напредването на зимата, особено в котловините, рано сутрин е много студено и това е опасно за бременните животни.

„Ако овца – бъдеща майка или телна крава се нахранят, докато са навън със замръзнала или осланена трева, това е опасно не само за самото животно, а и за плода. При такива случаи често бъдещите майки абортират“, обяснява д-р Ценов.

Той съветва стопаните да се уверят, че скрежът върху тревата и клоните се е стопил напълно и едва тогава да извеждат животните от обора, но само за разходка. Препоръчително е да се прави по обяд и то задължително при температури около и над нулата в продължение поне на 2 часа. Ако такава възможност не съществува в определени дни, препоръчително е бъдещите майки да се извеждат в двора на кошарата, където няма опасност да пасат замръзнала или заскрежена трева.