Най-разпространеният метод за констатиране на бременност при кравите у нас е ректален преглед, извършен от ветеринар. Това обаче може да стане около 2 месеца след последното заплождане на животното.

Ферма с Холщайн залага на семенен материал от бик номер едно

При липса на зачатие обаче това е изгубено време за фермера, който принципно трябва да следва правилото за отелване на кравата на всеки 400 дни.

„В малките ферми в нашия регион няма голям избор. Всички разчитаме на ветеринаря, чакайки поне 60 дни, след като кравата е била покрита от бик или изкуствено осеменена. Четох доста и за тестове за бременност, и за ултразвукови изследвания. Много бих искал да имаме възможност да ги ползваме и ние, както се прави по света.

Проблемът е, че хора с малки ферми като моята едва ли могат да си позволят такова нещо, пък и повечето стопани тук не знаят за тези алтернативни методи”, коментира Митко Димитров, който вече е имал проблем със забременяването на едно от животните си.

Той се е опитал по някакъв начин да осигури алтернатива на ректалния ветеринарен преглед, но до момента не е успял.

„Наложи ми се да се върна към методи, които са използвани през миналия, ако не и по-миналия век. Майка ми обича да чете статии на руски език и случайно попаднала на една, в която се описват два стари начина за установяване на бременност при кравите. Пробвахме ги, но нали не сме го правили преди и не сме виждали резултати, така и не бяхме сигурни в това, което се получи и пак се наложи да чакаме ветеринаря”, разказва Митко.

При единия стар метод трябвало да капнат мляко върху вода и ако капката се разтвори, тогава кравата носи теле. Проблемът в този случай бил, че част от млякото бързо плъзнало из водата, но една микроскопична част останала на повърхността като лека мъгла.

При втория трябвало да смесят 5 мл спирт с 5 мл мляко и да чакат да коагулира. Ако е до 5 минути, значи животното е заченало, пишело в статията. Пробвали и в алкохола да сложат мляко, и в млякото – алкохол, защото това не било описано. Така и не разбрали, защото по единия начин сгъстяването и пресичането станали до 5 минути, но по другия – за по-дълго време.

„Затова се отказахме и от това „шаманство” и сега само звъним на доктора и разчитаме на него, а би било добре да можем да ползваме и модерните алтернативни методи като другите фермери по света", надява се Митко.

Проблемът на хората като него наистина се оказва сериозен, защото малките ферми у нас не могат да разполагат с висококвалифицирани специалисти, които да работят по възпроизводството на животните. От друга страна, дори уредите за ултразвуково изследване да станат по-достъпни, пак специалистите, които могат да работят с такава апаратура, ще се окажат малко. Иначе това е най-добрият метод по света, защото чрез него се открива не само наличие на бременност при кравите, а и причина за проблема с репродуктивността, ако има такъв.