Месец март е изключително важен за нивите и е усилен период за неотложни превантивни дейности, смятат специалистите.

Опасност от полски мишки в нивите с пшеница заради топлата зима

Един силен старт на новия земеделски сезон в това отношение може да доведе до добри добиви.

„Ако стопаните по някаква причина не са направили подхранването на пшеницата и ечемика през февруари, в никакъв случай не трябва да пропускат началото на март. Имат на разположение само първите две седмици на месеца, за да внесат половин доза от азотната норма сега, а другата – към края на братенето и началото на вретененето на културите“, обяснява агрономът Дамян Петров.

Заедно с това стопаните трябва да продължат да наблюдават есенниците заради вредите, които им нанасят полските гризачи.

„Обикновената полевка винаги се активизира повече в ранна пролет, а популацията й расте. Трябва да се следи прагът на вредност, който е 1 активна колония на декар. Останалото си е чиста щета“, обяснява агрономът.

Към пакостливите мишки обаче сега един по един ще започнат да се добавят и останалите опасни неприятели.

Житният бегач например вече е презимувал комфортно при необичайно високите температури и популацията му вероятно тази година ще е дори по-голяма от традиционното особено, ако есенните мероприятия срещу него не са направени достатъчно старателно. Вариантът сега остава контактен инсектицид по време на вегетацията.

„Другият опасен неприятел е рапичната стъблена бълха. Ларвите са вече активни през март и сега е моментът за активна борба с нея, защото сега се хранят с вътрешността на листните дръжки, но по-късно вече има опасност да започнат да гризат самите листа или стъблата на растенията“, казва агрономът Дамян Петров.

Неприятелите в този период по принцип са доста много и лошото според специалистите е, че точно това е един от най-активните им сезони. Затова стопаните трябва да предприемат всички необходими мерки, за да гарантират своите по-високи добиви.