Има опасност от разпространение на полските мишки в масивите с пшеница заради топлата зима.
 
 
За това предупреди професор д-р Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури" в Добруджанския земеделски институт, цитиран от БТА.
 
При икономически праг на вредност от една колония на декар вече се срещат по 4-5 колонии в периферията на житни полета в съседство с люцерна в Добричкия регион, каза ученият. 
 
По думите му разпространението на полевката засега е най-характерно в крайбрежната зона между Каварна и Шабла.
 
 
 
Проф. Киряков препоръчва на земеделските производители да направят обход на масивите и да предприемат мерки срещу разпространението на вредителя.
 
Засега пшеничените посеви се развиват много добре и няма условия за нападение от болести. 
 
Може да се очаква, че реколтата ще бъде добра, както през миналата стопанска година и средният добив в Добричкия регион ще достигне около 650 кг, прогнозира ученият. 
 
Той коментира, че единствено ако през февруари-март времето рязко застудее, без да падне сняг и в Добруджа задуха характерният силен вятър, има опасност от измръзване на посеви.
 
 
Зърнопроизводителите не бива да бързат да торят, защото пшениците, при които има известно възстановяване на вегетацията, могат да прераснат и това по-късно да доведе до полягане на растенията, както се случи преди две години, предупреди ученият.
 
В Добричка област, която произвежда най-много хлебно зърно в страната, площите с пшеница надхвърлят 1 200 000 декара.