Есенните посеви в Търговищка област са в добро състояние, въпреки липсата на снежна покривка. Сега са във фаза „братене" и не са нападнати сериозно от вредители или характерните болести, които се появяват още през есента. Това каза Иван Иванов от отдел „Растителна защита" при Областната агенция по безопасност на храните в Търговище.
 
Нетипично топло време не е довело до развитие и вегетация на културите. В някои от масивите с пшеница и ечемик, засети още през септември, има леко пожълтяване на най-долните листа, заради липса на азот. Това обаче се преодолява впоследствие през пролетта, посочи специалистът. От друга страна, по думите му, удължената се отразява добре на по-късно засетите площи и те наваксват в развитието си.
 
В масивите с пшеница и ечемик в региона наличието на вредители като обикновена полевка, житен бегач и житна муха е в рамките на нормалното. Популацията на обикновената полевка е под прага на икономическата вредност. В областта се запазва тенденцията от последните две години за спад в плътността на мишките, коментира специалистът.
 
По думите му, ако времето в региона се задържи топло и без сняг, има опасност от ранно развитите на растенията и на вредителите. „Обикновено в такива години наличието на болести води до проблеми през пролетта и необходимост от допълнително третиране на културите с препарати, а оттам и до и повишаване на себестойността на продукцията", допълни Иванов пред БТА.
 
Ако температурите паднат и снежна покривка не се образува, може да се стигне до измръзване на растенията и евентуални загуби за стопаните. 
Заради падането на температурите през нощта, няма опасност от измръзване и при овошките, смята експертът.