„Няма време за губене, трябва да се действа с бързи темпове, тъй като до края на следващата година 70% от всички средства от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) на България трябва да бъдат договорени и трябва да бъдат приключени всички процеси“, заяви пред земеделски стопани в Добрич зам.-министърът на земеделието Георги Събев.

Министър Явор Гечев: Земеделските закони са най-често променяните закони изобщо

„Вярваме, че този близо 1 млрд. лева с 50% европейско съфинансиране са необходими и ще допринесат на сектора да стане по-конкурентноспособен и жизнен в тези критични времена.

В момента в България няма продоволствена криза, няма и перспектива за такава. Ние сме нетен износител на култури, за които има глад в някои региони на света. Да, ние не сме засегнати, но трябва да сме готови", заяви зам.-министър Събев и разясни пред фермерите меркит епо плана и възможностите за инвестиции. 

Георги Събев: Вече поставихме основите на разработването на национална продоволствена стратегия.

Ведомството е в комуникация с Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), за да може в най-кратки срокове да започнат необходимите процедури по прием. „Надяваме се, че докрая на годината или най-късно в началото на следващата ще можем да започнем с прием и улеснена процедура, така че земеделските стопани бързо да подадат документите си и бързо да бъдат обработени. Предвижда се допълнителен човешкия ресурс от съответните структури“, изтъкна още Събев. Зам.министърът смята, че е изгубено ценно време. 

Георги Събев: Фактите говорят, че последните месеци работата по Плана не е вървяла и сега се опитваме да наваксаме пропуснатото време.

Според Георги Събев българският земеделски бранш трябва да стане по-конкурентоспособен, защото в днешно време лесно могат да бъдат загубени традиционни пазари.

„С Плана за възстановяване и по-конкретно с Фонда за екологичен и технологичен преход, който се ползва с доверието на европейските ни партньори, можем да допринесем това да стане факт“, допълни зам.-министърът.