В отговор на притесненията на жителите на община Малко Търново по повод влошената епизоотична обстановка областният управител на Бургаска област Павел Маринов предприе бързи мерки за справяне с положението, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Като се съобразява с исканията на стопаните за прекратяване убиването на селскостопански животни след констатираното през миналия месец огнище от шарка по овцете и козите в странджанското село Стоилово, областният управител настоява за по-строг контрол в сектора и по прецизно оперативно взаимодействие между институциите.

 

Затова към Областния съвет за развитие се създаде работна група, която ще предложи програма и ще набележи конкретни дейности за предотвратяване на острозаразните заболявания по животните. В пакета от мерки се предвижда да се направят искания за увеличаване размера на предвидените суми за обезщетения на собствениците на ликвидирани болни животни. Предвижда се още и рестарт на проекта за създаване на заграждения по границата против свободно преминаване на диви животни от Турция в нашите погранични общини.

 

Работната група трябва да формулира и искания пред Министерството на външните работи, което следва да настоява пред турската страна за спазване в европейската територия на Република Турция на правилата и ограниченията, валидни в Европейския съюз за ограничаване на заразните болести по селскостопанските животни.

 

В работната група са привлечени водещи експерти - ветеринарни специалисти като д-р Пенчо Каменов, директор на Дирекция здравеопазване и хуманно отношение към животните в Агенция по безопасност на храните, проф. д-р Бойко Ликов, директор на Център за оценка на риска в същата агенция, д-р Петър Пачев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, председателят на Асоциацията на овцевъдите в Странджа Тодор Люцканов, както и всички кметове и главните ветеринарни лекари от пограничните с Турция общини - Малко Търново, Средец и Царево.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!