Правителството взе решение да внесе предложение за дебат в Народното събрание за правото на чужденци, граждани на Европейския съюз, да придобиват земеделски земи в България.
 
 
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов съобщи това по време на блиц контрол в ресорната комисия на парламента. Европейската комисия започна още в началото на 2015 г. наказателна процедура срещу България заради ограниченията, които страната налага за покупка на земеделски земи от чужденци. 
 
Дебатът в обществото сега ще трябва да се поднови, тъй като от Брюксел искат спешен отговор за позицията на страната ни по темата. Българското становище трябва да бъде изпратено на ЕК до края на септември или най-късно през октомври, стана ясно от думите на министъра.
 
Конкретният проблем е изискването за 5-годишна уседналост на физическите лица и на собствениците на фирми, които са граждани на ЕС и искат да придобият земеделски земи в България. Министър Порожанов отбеляза, че подобна процедура се води и срещу други държави членки като Полша, Унгария и Словакия.
 
В предишно становище ЕК призна, че страните-членки имат право да определят свои собствени правила за насърчаване на развитието на селските райони, за запазване на земята за селскостопански цели и за избягване на спекулативен натиск върху цените на земята, но това трябва да става в границите, предвидени в правото на ЕС.
 
Очаква се Комисията по земеделие на парламента да проведе още следващата седмица дебат за възможността чужденци да придобиват земеделски земи у нас. След това обсъждането ще влезе и в пленарната зала.