Във Върховния административен съд (ВАС) са постъпили три жалби срещу решението на правителството за новата площадка на АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от пресофиса на съда. 

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2023 г.?

Жалбите са от собственици на земеделски земи в село Хърлец, които не са съгласни там да се строи.

Образувани са три дела срещу решението на Министерския съвет от 2 август 2023 г., с което планираната площадка за изграждане на нова ядрена централа на Площадка №2 на АЕЦ "Козлодуй“ е определена за обект с национално значение и за национален обект.

По исканията за спиране изпълнението на решението съдът ще се произнесе незабавно.

Площадката за новата мощност е избрана от "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ ЕАД и е одобрена от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Изграждането ѝ е в съответствие с Решение на Народното събрание от 12.01.2023 г., допълват от съда.

Изграждането на новата мощност е в съответствие с Решение на Народното събрание от 12.01.2023 г., с което се възлага на Министерския съвет да проведе преговори с правителството на САЩ относно сключването на междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ с технология АР 1000. Според цитираното решение Министерският съвет следва да обяви ядрената централа за „обект с национално значение“ по смисъла на Закона за устройство на територията и за „национален обект“ по смисъла на Закона за държавната собственост, обяви правителственият пресцентър на 2 август, припомнят от offnews.