Франция е най-големият потребител на смръчкула в света, но количеството на растящите в природата гъби не удовлетворява търсенето, информира FreshPlaza. 

Може да успеете с гъби шийтаке, стига да знаете как

Смръчкулата представлява вид  ядлива гъба от рода Morchella. Позната е още с имената Смръчка, Мръчкула, Пумпалка или Корминка. 
Приключението с производството на френска смрачкула започна през 2009 г., когато успяхме да осъществим трансфер на технологията от Китай във Франция, споделя Кристоф Перш, основател и президент на компанията France Morilles, специализирана в промишленото отглеждане на гъбата. 

До този момент Китай бе единствената страна, която можеше да произвежда смръчкула в промишлени мащаби – гъба, която се радва на голяма популярност в Европа. Поради това Перш отива в азиатската страна и се среща с местен професор, който притежава патент за отглеждане на гъбата в изкуствени условия. След това предприемачът се завръща в родината си и стартира своя план. 


Като се има предвид, че Франция е най-големият потребител на смръчкула, а предлагането на световния пазар изостава от търсенето, нишата предлага потенциал за печалба. 

По думите на Кристоф Перш „дивите смръчкули трябва да се съберат бързо, а върху количеството им влияе пагубно промяната на климата. И двата фактора водят до изтощаване на ресурса". 

От 2012 г. Перш в сътрудничество с Френския национален институт за земеделски изследвания (INRA) разработва мрежа от лицензианти. Целта е да създаде промишлена индустрия във Франция. 

От гледна точка на инвестицията трябва да се каже, че желаещите да стартират производството на смръчкула по груби сметки трябва да заделят 3000 евро, включително цената за лиценза – 660 евро. 

След преминаване на курс на обучение фермерите може да реализират получената реколта на пазара за около 100 евро за килограм.