Цените на дълбоко замразената малина в Европа през май 2020 г. може да се покачат с 10-15% спрямо сегашното ниво. Тази прогноза направиха анализатори от Украинската плодово-зеленчукова асоциация (УПОА), пише AgroPortal. 

На тържищата: Продажбите на български плодове надхвърлят вноса

Експертите отбелязват достатъчно високо търсене на малина от не най-високия клас качество. Това се дължи на факта, че потребителите са се адаптирали към сравнително невисоките й цени. 

По думите на ръководителя на ООО «Украинская ягода» Тарас Баштанник, експортната цена на дълбоко замразената малина клас „екстра“ се е увеличила за година с 40%. Това ясно отразява състоянието на търсенето и предлагането на пазара. 

През 2017 г. цените на замразената малина клас „екстра“ са били на ниво 1,7 евро за кг – за експорт на едро. През 2018 г. цената падна до невероятните 1,4-1,5 евро на кг. През този сезон, и в момента, малината за износ може да се продаде за 2,1 евро на кг, казва Баштанник. 

Според него цените на малината сега са най-балансирани, но не е изключено продукцията да поскъпне до края на сезона. 

Благодарение на ниските цени на замразената малина, тя все по-активно се включва в рецептурите на различни хранителни продукти – десерти, печени и сладкарски изделия, сосове, сокове и т.н. Това обяснява защо у този тип производители не отслабва интереса към купуването на замразени малини. Трябва да се има предвид и настроението за поскъпване на горския плод до края на сезона, а дори и по-рано, допълва Екатерина Зверева от УПОА. 

Според анализатори от асоциацията високите цени на малината през този сезон ще провокират рязко увеличаване на площите с този плод. Те прогнозират консолидация на предприятия, занимаващи се със замразяване на горски плодове, а също така засилване на конкуренцията за суровината. 

Понастоящем най-големите вносители на замразена малина в света са Германия, Франция, САЩ, Белгия, Великобритания и Канада. В последно време, на фона на понижаване на собствените обеми на производство, към тях се приближи и Полша. 

В топ 20 на най-големите вносители на замразена малина в света са почти всички страни в Европа и Северна Америка. Единствената азиатска страна сред тях е Япония. Тя заема последното място в топ 20. Австралия е на 10-о място. 

Сред най-големите вносители на малина с най-сериозни темповете увеличават доставките Испания и Полша. Бързо расте вносът на замразена малина в Сърбия, Русия, Ирландия, Канада, Великобритания и Австралия.