Холандска компания създаде нов сорт малини „Сарафина“. Той попълва серията от по-рано създадени от фирмата сортове малини – „Венги“, „Шани“ и „Рафики“. Сортът успешно мина изпитания в Испания, Танзания и Мексико, пише изданието EastFruit.

Какви са минималните добиви за плодове за 2018 г.?

Сортът „Сарафина“ се отнася към групата ремонтантни сортове. Реколтата се събира два пъти на сезон – през есента и пролетта Плодовете са едри – с маса 6-7 грама и имат оранжево-червен цвят.

Малините запазват светлия си цвят в процеса на съхранение и транспортиране. Това е важно да се отбележи, тъй като търговските вериги често смятат тъмните плодове за презрели и склонни към бързо разваляне. Освен това новите малини са с приятен вкус, здравина и лесно се събират.

Сортът „Сарафина“ има добър срок на съхранение сред прибиране. Самите растения са бързорастящи, открити и лесно се отглеждат. За получаването на едри плодове е важно да се осигури на растенията достатъчно жизнено пространство.

По време на тестове, проведени в Холандия с есенна култура, реколтата от новия сорт е достигнала 2 кг/кв.м. Сортът узрява около 10 дни по-късно от сорта „Полка“.

За земеделците е от значение да знаят, че „Сарафина“ може да се отглежда не само при умерен климат, но и в горещи географски ширини – в средиземноморските и сухите тропически области. Сортът добре понася покачването на температурата. Тази особеност го прави идеален за отглеждане в оранжерии.