Имаше един период от десетина година, в който търсенето на овощен посадъчен материал беше много силно и интензивно. От две години насам обаче изпълняваме предимно дребни поръчки – от 300 до 500 бройки, споделя производителят Десислава Илиева от Монтана за Агри.БГ.

Производител: Добавената стойност е единственото решение

Семейният им разсадник от 7 дка работи вече 20 години, като началото е поставено от нейните родители – Георги и Мария Замфирови. Клиентите им са предимно овощари от Северозападна България, тъй като посадъчният им материал се е аклиматизирал към тези географски региони и е най-подходящ за отглеждане.

По думите на Десислава най-много се търсят класическите сортове череши, ябълки, круши, сливи. Има интерес и към възраждане на стари български сортове.

„В разсадника работим според търсенето и по предварителни поръчки. Възраждаме и стари сортове. Който ги търси, си поръчва и ние ги произвеждаме, като клиентите си носят калеми от стари местни сортове. Основно питат за стари сортове ябълки и круши,“ обяснява производителят.

Разсадникът разполага съc coбствена маточна градина и база за производство на подложки и калеми. Размножат десетки сортове овощни и лозови видове, плодни и декоративни храсти. 

„Доста се търси гроздето от сортове, които са студоустойчиви и не се пръскат. Те издържат на зимните условия. Интересна е също бялата малина, която е позната предимно на по-възрастните жени. Тя е по-стар сорт и е голяма рядкост,“ споделя дъщерята Мила Евтимова.

На въпроса дали разсадникът ще предлага и биопосадъчен материал, каквото ще бъде задължителното изискване за биофермерите от догодина, Деси е категорична, че няма да се пренасочват. 

„Разсадникът ни няма да минава към био, защото е много трудоемко, по-малко продукция ще бъде, много скъпа и по-малко ще бъде и търсенето. Нашият разсад си е чист, здрав, под наблюдение от „Растителна защита“ и ни допускат на пазара само със здравни фитосанитарни паспорти,“ споделя Илиева.

Тя и дъщеря й Мила са добре познати лица от специализирани изложения като „Агра“ в Пловдив, „Флора“ в Бургас и София. От месец имат вече и фирмен магазин в столичния квартал Павлово, където продават и на дребно.

Преди две години обаче търсенето на посадъчен материал рязко спада и производителите се захващат и с овощни градини. Днес отглеждат боровинки на 3 дка и малини на 10 дка. Имат още касис, арония, ягоди, орехи.

„Докато вървеше посадъчния материал, не сме се замисляли изобщо за овощарство. Като намаля търсенето, започнахме с ягодоплодни, които като цяло рядко боледуват. Те не са био, защото е много трудоемко и скъпо, но са достатъчно екологично чисти, отгледани с органична тор и поливка. Пръскаме само със син камък и варови разтвори, които са безвредни,“ обяснява производителят от Монтана. 

Именно с малините и боровинките Десислава и дъщеря й участват на фермерски пазари в София, като са най-редовни на пазара пред Министерството на земеделието всяка сряда. По техни наблюдения с годините клиентите стават все по-заинтересовани от екологично чистите продукти.

„Мислим да кандидатстваме по мярка 4.2, за да си закупим хладилник и да направим малък цех за преработка на малините и боровинките. Плодът е по-скъп и от него могат да се получат интересни неща като сокове, сладка, вино,“ разкрива плановете си семейството.

Междувременно дъщерята Мила има одобрен проект по мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани”. Все още чака европейско финансиране, но началото е поставено – 22 дка с биосливи. Нейната амбиция е да продължи и да надгради семейния бизнес, да му придаде модерен облик, който да носи духа на новото и младото.