Мярка 4.3 „Инвестиции в инфраструктура“ по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще се забави с 2–3 седмици, но ще бъде отворена в началото на януари, съобщи земеделският министър Десислава Танева.

Десислава Танева: Има подобрение в напояването и отводняването

Експертът припомни, че мярката за напояване се подготвя вече осем години. Отварянето на нейния прием беше включен в Индикативния график за месец октомври тази година. Това не се случи, но ресорният министър дава гаранции, че през първата половина на месец януари тя ще бъде факт.

Идеята на това подпомагане е да се възстанови инфраструктурата за напояване, като се реконструира и модернизира според нуждите. 

„Бюджетът по процедурата ще бъде 50 млн. евро, като помощта е насочена към напоителните обекти и системи, разположени извън отделните земеделски стопанства“, коментира преди година зам.-министър Лозана Василева.

Субсидиите ще бъдат насочени към „Напоителни системи“ ЕАД, както и към оператори, които предоставят услугата „Доставяне на вода за напояване“, собственици или ползватели на хидромелиоративна инфраструктура. 

„Кооперациите също са допустими бенефициенти по мярката“, коментира в началото на годината Явор Гечев, председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България.

В Индикативния график за следващата година от Министерството на земеделието са запланували общо 11 мерки на обща стойност над 52 млн. лв., стана ясно още от изказването на Десислава Танева.