През следващата година ще бъдат отворени приеми по 11 мерки от Програмата за развитие на селските райони (2014–2020 г.) на стойност 52,5 млн. евро. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева на събитие вчера.

България: Процентът на обвързаната подкрепа да се вдигне на 18%

По думите й плащанията за тази година се движат по график. В началото на декември ще бъдат изплатени средствата по всички схеми за обвързана подкрепа на животновъди. След това предстоят директните плащания на площ, а през третата седмица ще приключат плащанията за необлагодетелстваните райони – НР 1 и НР 2.

Земеделския министър допълни, че е изпратена шестата нотификация на Програмата, а на страницата на земеделското министерство вече е публикуван индикативният график за следващата година

„С това приключват приемите по настоящата Програма и тя ще продължи в частта одобрение, договориране и разплащане на проектите“, каза още тя.

Друга новина, която ще зарадва по-конкретно производителите на плодове и зеленчуци, е, че догодина ще бъде отворен прием по държавна помощ „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция“. 

Преди това обаче тази държавна помощ ще бъде пренотифицирана пред службите на ЕК. Тя ще бъде с разширен обхват, два пъти по-голям бюджет и нов срок на прилагане – до 2021 г. Предстои обсъждане с бранша, като промени ще има и при допустимите активи за подкрепа.