Скоро изтичат сроковете, в които земеделските стопани трябва да задържат животните си, за да получат обвързано подпомагане за животни в Кампания 2019 по директните плащания.

МЗХГ отговаря: Какво трябва да знаете за обвързаната подкрепа?

За обвързано подпомагане по схемите СМКЮ, ЕЖСК-месо и ДПЖСК срокът е 5 септември 2019 г. включително, а по схемите за преходна национална помощ за овце-майки или кози-майки (ПНДЖ 3) срокът е 25 септември 2019 г. включително.

Както Агри.БГ писа, тази година за първи път се прилагат нови изисквания по Схемите за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници (СМКЮ), за обвързано подпомагане за месодайни крави под селекционен контрол (ЕЖСК-месо) и за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол (ДПЖСК).

„Заявленията за подпомагане се подават за конкретната година. Условието, което трябва да спазват земеделските стопани, е да запазят животните си, които са заявили за подпомагане по съответната схема за обвързана подкрепа в рамките на периода на задържане. За Кампания 2019 удължихме срока за подаване на заявления и е важно за земеделските стопани да знаят крайния срок, в който трябва да задържат животните в стопанствата си, за да могат да получат подпомагането“, обясни пред Агри.БГ Аделина Стоянова, главен експерт в дирекция „Директни плащания и промоции“ в Министерството на земеделието.

Сроковете на задържане на животните за Кампания 2019 задължително трябва да бъдат спазени, за да се отпусне обвързаната подкрепа.

През тази година е важно земеделските стопани да се обърнат към своите ветеринарни лекари, за да се направи справка в системата ВетИС на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) дали има незавършени движения на животни при продажби на територията на страната.

Ако има такива, те трябва да бъдат коригирани преди предоставяне на декларациите за реализация на животни.

Документите за реализацията на пазара трябва да се представят в срок от 5 до 31 октомври 2019 г. в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“ по постоянен адрес на кандидата.