Финансовата стабилност на Добруджанския земеделски институт е силно разклатена, няма пари за издръжка и консумативи, а Селскостопанската академия прибира всяка печалба без да дава нищо на среща. КНСБ ще поиска среща с министъра на земеделието и ръководството на Селскостопанска академия за положението в института в Генерал Тошево, каза в Добрич президентът на синдикатите Пламен Димитров. Тревожното в работата на института е факта, че не се връщат в него парите от продукцията му, които отиват в Селскостопанската академия, съобщиха от КНСБ.

Не са обезпечени дори средствата за разходите сега, когато се готви жътва, посочи Димитров. Той съобщи, че в института, който осигурява 70% от посевния материал в България, са необходими 10 000 лева на ден, а всъщност са получени толкова за последните 5 месеца. Научните работници са силно притеснени за предстоящата земеделска година и искат съдействие за провеждане на среща с управляващите.

В Добруджанския земеделски институт чакат и 280 000 лева европейски плащания, които е обещано, че ще постъпват периодично, от 3 години няма работно облекло. От КНСБ отбелязаха още, че ДЗИ осигуряват 1/3 от приходите от аграрна наука в България. За института синдикатите са издействали повече платени годишни отпуски, както и увеличение на възнагражденията за доценти и професори.