Египетската държавна компания GASC купи на търг 180 хил. тона пшеница от страни-производителки в Черноморския регион, като цената достигна почти 243 долара/тон без транспортните разходи.
 
 
Сделките са сключени преди ден – на 12 декември, а периодът на доставка е 1-10 февруари, съобщи руският аналитичен център „СовЕкон“. Една трета от общото количество е за пшеница от Румъния при цена 241,3 долара/тон от черноморско пристанище плюс 15,1 долара/тон за транспорта до Египет.
 
Останалите 120 хил. тона са руска пшеница на цени 242,0-242,8 долара/тон и 16 долара за транспорт. Цената на руската пшеница се увеличи с 5,5 долара/тон спрямо предишния търг, като достигна най-високата си стойност след декември 2014 г., когато Египет купи жито по 263,6 долара/тон от черноморско пристанище.
 
 
Рекордно високите стойности се обясняват с намаленото предлагане на руска пшеница и поскъпването й на вътрешния пазар, смятат анализаторите. Предлагането на хлебно зърно намалява заради края на активните сезонни продажби от зърнопроизводителите, които са свързани с необходимостта от набавяне на оборотни средства и изплащане на кредити, коментираха анализаторите.
 
Темповете на износ на руска пшеница намаляха през последния половин месец наполовина до около 0,5 млн. тона на седмица.
 
Експертите отчитат, че експортните цени на хлебното зърно растат по-бързо от очакваното и затова навярно предстои пазарът да види още по-високи нива. Макар и със закъснение световният пазар започва да осъзнава, че предлагането на руска пшеница рязко намаля, коментират анализаторите от „СовЕкон“.