Сеитбата на пшеница в Добричка област вече започна. Стопаните вече са по полетата, за да засеят новата реколта.

Зърнопроизводителите ускорено сеят есенните култури

В общините Балчик, Крушари и Добричка сеитбената кампания стартира с добри темпове. Условията са добри, но влагата не може да се каже, че е на 100%, коментира зърнопроизводителят Атанас Жечев, който обработва близо 9000 дка в община Балчик. 

„Започнахме да сеем на 3 октомври, смятам да успеем до 15-20 октомври, това са добрите агротехнически срокове. Въпреки валежите влагата не е достатъчна, заради продължителната суша. Няма да поникнат равномерно пшениците, тъй като с обработките и със сеитбата се пресушава. Но в момента става много добра подготовка на почвата, надяваме се след това да завали“, не крие надеждите си стопанинът. Той планира през тази есен да засее 4400 дка с пшеница, които представляват 50 % от площите в стопанството му. 

Атанас Жечев разказва, че е доволен от изминалата стопанска година. Това се дължи на добивите от пшеница и слънчоглед. При царевицата резултатите са по-ниски, тъй като сушата се е отразила на техническата култура и е свалила добивите. 

Липсата на валежи през цялото лято са основната причина стопаните от Добричка област да ожънат средно малко над 500 кг/дка. В момента сериозна част от Добруджа изпитва остра нужда от дъждове. Най-остро засушаването се усеща в общините на север от Добрич, в близост до румънската граница и влошава обработките на почвата за сеитба.