Украйна засилва позициите си в търговията със зърнени култури, като тенденцията е особено видима при сделките с царевица в Черноморския регион.
 
 
Котировките на украинската царевица рязко се повишиха от 169 долара/тон през декември на 178 долара/тон в средата на януари по цени FOB на пристанища в Черно море. Наблюдава се активизиране на търсенето от вносители и същевременно намаляване на предлагането на вътрешния пазар във връзка с дългите коледни и новогодишни празници през януари по стар стил в православния свят, коментират експерти на аналитичния център „СовЕкон“.
 
Украйна, която е основен конкурент на Русия в износа на царевица, прибра през миналата година рекордно богата реколта – 35,5 млн. тона царевица, при 24,7 млн. тона през 2017 г. Този фактор, както и силното търсене от основни вносители, като Европейския съюз и Китай, донесе рекорден износ на украинска царевица от началото на пазарната 2018/2019 г. досега.
 
 
Според американския Департамент по селско стопанство (USDA) Украйна може да изнесе на външните пазари до 28 млн. тона царевица. Това количество е с над 10 млн. тона над отчетеното предишната маркетингова година и със 7,4 млн. тона повече от продаденото през 2016/2017 г.
 
В същото време износът на царевица от Русия намалява заради по-слабата реколта. Федералната статистика отчита експорт на едва 1,2 млн. тона царевица в периода юли-декември 2018 г. или точно два пъти по-малко в сравнение със същия период на предишната година. Миналогодишната реколта от тази култура в Русия се оценява на 11,3 млн. тона – с 2 млн. тона под добитото количество през 2017 г.
 

Причината е в сушата, която засегна южните региони на Руската Федерация. 

 
В условията на вяла търговия липсват цени за износ на руска царевица. Експертите на „СовЕкон“ очакват, че при сегашните равнища на вътрешния пазар експорт е възможен на цени 177-180 долара/тон (FOB дълбоководни пристанища на Черно море). Тези стойности вече се доближават до цените в Украйна, въпреки че по-рано руската царевица струваше с 15-20 долара/тон по-скъпо от украинската.
Като цяло зърно от тази култура засега има в изобилие в региона и затова очакванията са, че поскъпването ще забави темпа си и вероятно ще бъде нетрайно.