За драстичен спад в площите с пипер в страната и ръст на т. нар. чертожници съобщават пиперопроизводители пред Агри.БГ. В същото време производството на културата у нас продължава да се модернизира, а по-данни на Министерството на земеделието (МЗм) текущият среден добив сериозно е нараснал на годишна база.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

В последната статистика от агроведомството продукцията от полски пипер е с 380,7% над отчетената по същото време на миналата година, като възлиза на 423 тона към 14 юли. Заявява се, че реколтираните площи към отчетната дата са значително повече на годишна база, а средният добив засега е скочил с близо 80%, достигайки до 604 кг/дка.

„Прекалено розово” е положението в официалната статистика според коментиращите новината земеделци, реалността по думите им е друга – има голям отлив от желаещи да отглеждат културата. Пред Агри.БГ организационният секретар на Асоциация „Български пипер” Георги Василев заяви, че сериозни производители на асоциацията са се оттеглили изцяло или частично от пиперопроизводството, а някои са преминали в сектор „Зърнопроизводство”.

По данни на асоциацията, чиито членове произвеждат около 60% от пипера у нас, производството този сезон е намаляло с 30% спрямо миналата година. „Цифрите на министерството, които са неверни показват спад от 15% в площите”, подчертава браншовият представител и уточнява, че разликата идва главно от това колко декара са записани за субсидии и колко са те реално

Георги Василев: 15% от площите с пипер тази година са от чертожници, при доматите е значително повече - 80%. Има си фирми, които им казват коя година какво да садят.

Данните звучат шокиращо, но все пак са еднолично заявени, очакваме да видим какво ще покажат теренните проверки. Попитахме зеленчукопроизводители, присъстващи в деня на отворените врати в известна демонстрационна база край село Цалапица. Някои оранжерийни производители се похвалиха, че са заложили на по-високодобивни сортове и имат стабилен пазар, други пиперопроизводители от Калояново потвърдиха, че има отлив от културата, но в стопанствата на техни колеги.

Земеделците изтъкват като една от основните причини увеличената себестойност на продукцията. По техни сметки с около 40% са нараснали и разходите в пиперопроизводството заради скъпите торове, газ и други суровини. Работната ръка също струва повече, но според тях тя е най-малко увеличеният разход.

„Производството на зеленчуци и плодове в целия свят намалява. Причините са страх от липса на пазар и страх от свиване на потреблението поради COVID-19 и войната в Украйна. Към момента в България има спад на потреблението на хранителни стоки около 40%”, посочи още като фактор за спада при пипера Георги Василев.

Той изтъкна, че по отношение на пипера страната ни произвежда едва 15% от нуждите на вътрешния пазар, а 85% или 160 хил. тона пипер влизат у нас от Турция, Гърция, Сърбия, Македония и още 15 държави. 

Причина за спада на площите с пипер обаче може да бъде намерена и в друго, не така негативно явление. В тематичния ден на пипера в опитното поле на Опора Заден се видяха няколко нови високодобивни сорта и технологии за отглеждане, повишаващи също добивите. Самият Василев призна, че сред членовете на асоциацията новите технологии и иновации навлизат все повече. Намаляват площите защото инвестициите са скъпи и защото чрез тях от декар може да се добие повече продукция.