Неколкократно увеличение на продукцията от пипер на открито се регистрира в последния оперативен анализ на Земеделското министерство (МЗм). При повечето от събраната към момента зеленчукова реколта се отбелязва и ръст в средните добиви.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

На този ранен етап продукцията от полски пипер е с 380,7% над отчетената по същото време на миналата година, като възлиза на 423 тона към 14 юли. От министерството отбелязват, че реколтираните площи към отчетната дата са значително повече на годишна база, а средният добив засега е скочил с близо 80%, достигайки до 604 кг/дка.

Благодарение на значително по-големия размер засадени и реколтирани до момента площи производството на зеле също бележи ръст от 35,2% спрямо година по-рано. От друга страна, събраните количества ягоди, пъпеши, краставици, домати, картофи и дини от открити площи са в границите от 11,5% до 52,1% по-малко на годишна база. 

Въпреки спада в текущото производство и при доматите, и при краставиците на полето има ръст в средните добиви, като към момента те са съответно 664 кг/дка и 685 кг/дка. При пъпешите и дините средно добитото от декар е с 47,1% и 19,1% повече от същото време на 2021 г. 

Ягодите и картофите пък имат отрицателни стойности и в средните добиви. Докато при картофите се отчита по-малко засадени и реколтирани площи, следвани от по-слабо производство и среден добив, то при ягодите, въпреки повечето площи и ускорен темп на прибиране, и производството и средния добив са по-малко тази година.

Общото производство на оранжерийни домати от началото на 2022 г. до 14 юли нараства с 30,2% спрямо същия период на миналата година, докато при краставиците се отчита намаление с 9,2%, отчита още текущата статистика на МЗм.