Няколко казуса, свързани с автоматичната система за мониторинг и контрол, засягащи изискванията по Натура 2000, стигнаха до Агри.БГ. Според земеделските стопани става дума за неумишлени системни грешки, които обаче засягат не един и двама.

Вижте как се разчитат резултатите от Системата за мониторинг на площ

Първият случаи е за 50 дка ливада в землището на община Котел, която попада в зона Натура 2000. Има забрана за косене преди 15 юли на съответната стопанска година. Системата явно е показала, че парцелът е косен преди тази дата, „а това е абсолютно невярно”, твърди стопанинът на парцела.

„Във ортофотокартите на Държавен фонд „Земеделие”, които са за вегетационното състояние на културите към определени дати, се вижда, че цветът на ливадата ми е по-зелен в началото на юли (нормално, имаше дъждове тогава) и към края на същия месец става по-жълт. Това е заради жегата, тревата изсъхва и се променя.

Тъй като не съм предполагал, че системата няма да работи коректно не съм направил снимков материал, който да служи за доказателство, съответно няма какво да приложа към жалбата, която подавам чрез СЕУ. В подобно положение са много колеги в региона, които обработват ливади, заявява подателят на сигнала.

По думите му, ако се стигне до съд, вероятно ще се спечели делото от земеделците, тъй като всички могат да посочат свидетели техни колеги, но изобщо не искат да се стига дотам.

„Сега карат хората да се отказват от Натура, защото има грешка в системата, а не реална злоупотреба. Разбрах от колеги и от земеделските служби, че има редица такива случаи, но все пак грешката не е повсеместна. При съседен на мен парцел се вижда същата промяна на цвета по същото време, но неговият не е констатиран като косен. Търсим информация от различните служби по земеделие, но никой не може да ни посъветва какво да правим, споделя още фермерът.

Пред Агри.БГ експерти от офиси на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ), намиращи се в район на Натура 2000, съобщават и за друг проблем – парцели в регулация (в населени места) получават забележка, че са косили по-рано от законоустановения срок, въпреки че по думите им тези площи не могат да попадат в Натура 2000.