Прокуратурата разлежда общо 22 сигнала за злоупотреби на предишната власт, постъпили от Временната комисия за ревизия на управлението за 10 години назад. Сред тях се откроява един, свързан с незаконосъобразно усвояване на държавна земя за лични цели и незаконно усвоени европейски средства. 

Светослав Илчовски в прокуратурата (обновена)

Сигналът е срещу двама министри на земеделието, кмет на Община Балчик, председател на Общински съвет Балчик и директор на Държавен фонд „Земеделие“. Сочат се обвързаности между лицата Н. М. и Ж.М., бивш народен представител, съобщават от прокуратурата. 

Има и твърдения за извършени престъпления и наличие на конфликт на интереси спрямо Паскал Желязков, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Сайтът „Биволь“ е подал два сигнала за нарушения – в изпълнението на проекта Турски поток и в Българска банка за развитие и Фонда на фондовете. 

Останалите случаи засягат най-вече обществени поръчки, корупционни схеми на длъжностни лица, неправомерно сключени трудови договори, неправомерно изплатени суми в други сектори на управлението на страната.

Всички сигнали за злоупотреба с властта може да видите ТУК.

След като сигналите бъдат анализирани, те ще бъдат препратени към компетентните прокуратури – Върховна административна прокуратура, Софийска градска прокуратура, Специализирана прокуратура и/или други териториални структури. На случаен принцип случаите ще бъдат разпределени на конкретен наблюдаващ прокурор, уверяват от Прокуратурата.