Очакванията са реколтата от слънчоглед тази година да бъде на миналогодишното ниво – средно от 250 до 350 кг/дка в различните райони на страната, каза селекционерът Галин Георгиев от Добруджанския земеделски институт, цитиран от БТА.

Внимание! Неспазването на сеитбооборота води до болести по слънчогледа

Според него не се очакват изненади и с прибирането на реколтата. В момента посевите са в нормална фаза на развитие – восъчна зрялост. През август питите ще налеят и узреят. „Жътвата ще започне в обичайното време – в края на август и началото на септември,“ прогнозира доцентът.

По думите му все повече производители се връщат към българските сортове. В Украйна, Русия и Румъния също вирее роден слънчоглед от хибридите „Велко“, „Дивна“, „Байкал“, „Свети Георги“ и др.

В селекционната база в района на Генерал Тошево са засети 4 хил. дка със слънчогледови хибриди. От тях производителите ще могат да вземат семена за посев. Един от най-подходящите за отглеждане е „Енигма“, който е резистентен към третиране с препарат, което намалява стреса и влияе добре върху добива, хвали се ученият.

Данни на Областната дирекция по земеделие в Добрич сочат, че засетите площи с маслодайната култура тази година са 717 088 дка. Това е с 10 хил. дка по-малко в сравнение с пролетта на 2018 г., изчисляват експертите.