След продължителното зимно засушаване най-накрая паднаха валежи със стопанско значение. В полските райони те се изчисляват между 20 – 40 л/кв. м. Тяхното количество беше достатъчно, за да се подобри водосъдържанието на горните почвени слоеве, обяснява агрометеорологът Драгомир Атанасов.

Зърнопроизводители: Валежите спасиха есенниците, за пролетниците трябва още

През следващите няколко дни прогнозата е за по-ниски температури, които ще запазят състоянието на дълбок покой при зимните житни култури. 

Образувалата се снежна покривка на места е с височина 10 – 25 см. Тя ще защити есенните посеви от очакваните критични минимални температури, които на места ще стигнат до минус 15 градуса, и ще предотврати нанасянето на повреди от измръзване.

НИМХ: От другата седмица очакванията са за неустойчиво време с чести превалявания и повишение на температурите. 

В резултат на тази промяна условията няма да са подходящи за почвообработки на полетата преди засяването с пролетни култури. Същото се отнася и за подхранването на есенните посеви с азотни минерални торове. 

Резитби в овощните и лозовите насаждения ще могат да се правят след средата на следващия 7-дневен период, когато температурите тръгват нагоре, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.