Ще бъдат ли прехвърлени допълнителни 40 млн. евро по мярка 11 “Биологично земеделие”, с които да се отворят нови приеми през преходния период на прилагане на ОСП до 2022 г.? Това ще разберем през месец януари 2020 г., каза земеделският министър Десислава Танева, в отговор на въпрос на Агри.БГ в Пловдив.

Чакаме одит по мярка 11

Най-голямото предизвикателство в сектор “Биопроизводство”, както и най-актуалното събитие, което се случи през изминалия месец, беше одитът на Брюксел, който се извърши в периода от 19 до 29 ноември. В зависимост от заключенията на експертите, сектор “Биопроизводство”, може да разполага с допълнителни 40 млн. евро.

“Очакваме да мине заключителната среща. Ние тези 40 млн. евро сме ги намерили. Изпратили сме нотификация към Комисията на Програмата за развитие на селските райони, където те са предложени за прехвърляне по мярка 11. През последните шест месеца взехме необходимите мерки за изпълнение на екшън плана. Някои неща почти ги довършихме, други са в процес на довършваме, но сме предприели всичко, което е необходимо. Ако всичко е успешно, по мярката няма да бъдат спрени парите, а нещо повече - с тези средства ние ще можем да отворим нови приеми”, коментира Десислава Танева.

Министърът: Подготвяме нови приеми по мярка 11

Към момента у нас е налице почти изцяло попълнен регистър на биологичните оператори. Въведена е система за контрол и за сертифициращите лица. А всички оператори, които са в рискови групи по вид култури и обем, бяха проверени на място, добави земеделският министър.

Под погледа на ЕК е минало всичко - от административните системи за контрол и регистрацията на биологичните стопанства до самите биоферми.

Все още не е ясно дали и за какво ще бъдат отворени бъдещите приеми.

“В какъв обхват и вид ще бъдат отворени тези приеми, ще го решим на тематична работна група заедно с бранша в средата на януари. И така мярка 11 да бъде част от единното заявление по Кампания 2020, която започва от 1 март. За облекчение на земеделските производители, обичайно през февруари ще стартираме национална информационна кампания с два експертни екипа от МЗХГ, които ще се разделят на Северна и на Южна България, където ще бъдат направени срещи във всеки областен център”, разясни Десислава Танева.

До 30 дни след заключителната среща ресорното ведомство трябва да получи становище от Брюксел затова как е минал одита. 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.