От Министерския съвет са дали продлежения към браншовите представители и се очаква те да ги споделят със своите членове. Това каза премиерът акад. Николай Денков след срещата с представители на Българската аграрна камара, която е трета поред. 

Всички предложения са свързани с бюджет, който можем да гарантираме. Той се основава на преструктуриране на разходи от бюджета на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд “Земеделие”, посочи премиерът. 

По думите на Денков помощта за въздействието от войната в Украйна ще бъде разделена на следния принцип - помощ за зърнопроизводители и помощ за всички останали сектори. 

За зърнопроизводителите: 

Ще бъдат подпомогнати стопанства, които могат да докажат, че имат загуби за 2023-а година. Това ще се докаже чрез подаване на декларации в НАП. Това ще стане в срок до края на февруари. 

За другите сектори: 

Осигурени са 150 млн. лв. чрез преструктурирането на бюджета на двете аграрни институции, които не са за сметка на Стратегическия план, подчерта премиерът. Парите ще са за всички стопани от секторите мляко, месо, плодове и зеленчуци, мед и др. 

Обсъждането на предложенията предстоят отбеляза от своя страна председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. Очаква се да се прецени дали предложенията на правителството са приемливи за стопаните. 

В последните седмици се натрупа напрежение и като пик на това напрежение тази седмица от Българската аграрна камара заявиха, че са в протестна готовност - ако желанията им не бъдат удовлетворени, в цялата страна да се проведат протести

Това става на фона на недоволства от страна на фермерите в цяла Европа. Вижте ОЩЕ ПО ТЕМАТА