Здрави на вид патици и гъски ще бъдат избити, след като изследвания са установили в стадата им носители на вируса на птичия грип.
 
 
Проблемът беше обсъден днес, сряда, като част от блиц контрола на ръководния екип на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в парламентарната Комисия по земеделие.
 
Последният случай на инфекцията беше миналия месец във ферма за отглеждане на кокошки носачки в пловдивското село Трилистник. 
 
Вече две години страната се опитва да се освободи от птичия грип, но борбата с опасното заболяване е трудна, тъй като фермите са два вида – за кокошеви и за водоплаващи птици,  обясни  зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов 
При водоплаващите птици вирусът циркулира безсимптомно и трудно се открива, но те могат да го предадат на контактни кокошки, а при тях инфекцията се развива в остра форма.
 
Затова МЗХГ въведе задължителна мониторингова програма за всички птицеферми, включително и за стопанствата, които отглеждат водоплаващи – патици и гъски. В резултат от скрининговите изследвания са открити много случаи на безсимптомно вирусоносителство. Преди ден в министерството е проведена среща с представители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), за да се реши как да се действа с тези стада.
 
 
„Навсякъде, където се открие вирусът, птиците ще бъдат унищожени. Няма друг начин. Ваксина няма. Има така наречената прицелна ваксина. Тя се използва в отделни случаи в зоопаркове и за редки видове птици, но масови профилактични ваксини не се прилагат“, обясни д-р Янко Иванов.
 
Взето е решение също всички патици да се приберат в затворени стопанства и да не се отглеждат навън. За справяне с птичия грип пречи и близкото отстояние на фермите. С промени в Наредба № 44 дистанциите да увеличени, но новите правила не важат за заварените стопанства.
 
По думите на министър Румен Порожанов темата е много сериозна, защото засяга голям брой ферми. 
 
„Включително там, където има антитела за вируса, следва веднага унищожаване на стадото“, подчерта той.
Според него огнището в село Трилистник се е появило заради контакт със заразени птици от намиращото се наблизо ловно стопанство „Чекерица“.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!